Турската прокюрдска Демократична партия на народите оценява задържането от турските власти на нейни депутати като опит да бъде провокирана гражданска война. Това обяви говорителят на партията, цитиран от турски медии. 

"Решението на четиримата окръжни прокурори да проведат координирана операция е политическо. Въпросът не се свежда до Демократичната партия на народите или до нейни депутати. Става въпрос за провокация с цел Турция да бъде въвлечена в гражданска война", коментира говорителят.

ПКК се зарече да засили борбата си срещу Турция

ПКК се зарече да засили борбата си срещу Турция

След арестите на депутатите от Демократичната партия на народите

Той увери също, че Демократичната партия на народите, която властите в Турция обвиняват във връзки със забранената ПКК, се застъпва за демокрация и мир.

Той отрече да има връзка между задържането на депутати от Демократичната партия на народите и последвалия скоро след това бомбен взрив в Диарбекир, отговорността за който властите хвърлиха върху действащата в страната "терористична групировка", което в речника на турските власти обикновено означава ПКК.

През изминалата нощ турските власти задържаха над десет депутати от партията, включително и нейните съпредседатели Фиген Юксекдаг и Селяхатин Демирташ.