Дипломатическата вражда между Израел и Турция във връзка с кървавите сблъсъци по границата между Ивицата Газа и еврейската държава продължи и днес, като израелското външно ведомство покани високопоставен турски пратеник за порицание във връзка с "унижението" на израелския посланик, докато се е качвал на полет за Тел Авив, след като беше изгонен от страната, съобщават израелските медии.

Израелският посланик Ейтан На'ех, на когото му беше наредено временно да напусне Турция, е бил подложен на обстойна проверка за сигурност, при която е бил накаран да си събуе обувките. Турските медии са били поканени да заснемат спектакъла, предизвиквайки Израел да отговори реципрочно.

"Турският шарже д'афер в Тел Авив беше привикан за порицание", посочиха от израелското външно ведомство, като са поканили израелски журналисти да заснемат влизането на Умут Дениз в сградата на министерството в Йерусалим, посочвайки точния вход, през който той ще влезе.

Турция изгони консула на Израел в Истанбул

Турция изгони консула на Израел в Истанбул

Ердоган предупреди, че историята "няма да прости" на Израел и САЩ

"Фонът, наред с други неща, е неуместното отношение към посланика на Израел Ейтан На'eх на летището в Истанбул чрез провеждането на стриктна проверка с умишленото присъствие на турски медии", продължава изявлението на израелските власти.

"Това беше истинска подигравка", подчертава израелски източник, цитиран от обществената телевизия, допълвайки: "Това е умишлено унижение на израелски посланик пред камерите - поканени специално от турското правителство."

Източникът е добавил, че турските служби за сигурност са проверили ръцете на На'ех за следи от експлозиви.

Израел изгони турския консул в Йерусалим

Израел изгони турския консул в Йерусалим

Анкара съобщи, че гони израелския посланик за неопределен срок

Тези събития напомнят инцидент през 2010 г., когато отношенията между двете страни се влошиха драстично, след като заместник-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон се опита публично да унижи посланика на Турция в Израел, като го сложи да седне на малък стол и не показа турското знаме в стаята по време на среща, в която той разкритикува турския представител за антиизраелски телевизионен сериал, излъчван в Турция.

Инцидентът на летището с израелския посланик се случи, след като Турция вчера нареди на генералния консул на Израел в Истанбул Йоси Леви Сфари да напусне страната.

По-рано вчера Израел изгони консула на Турция в Йерусалим в контекстна на все по-ожесточената война на думи между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Турция изгони посланика на Израел

Турция изгони посланика на Израел

Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната