Турският парламент премахва продуктите на Coca-Cola и Nestle от ресторантите на кампуса си днес, заради предполагаемата им подкрепа за Израел на фона на конфликта в Газа. Това стана ясно от официално изявление на институцията и източник, който посочи имената на двете компании, съобщава "Ройтерс".

Двете компании не са отговорили веднага на искане за коментар.

"Продуктите на компании, които подкрепят Израел, няма да се продават в ресторанти, кафетерии и чайни в кампуса на парламента", обяви Великото национално събрание на Турция, без да идентифицира компаниите. Според изявлението решението е взел говорителят Нуман Куртулмус, за да "подкрепи обществената чувствителност по отношение на бойкотирането на продукти на компании, които открито са декларирали подкрепата си за военните престъпления на Израел и убийството на невинни хора в Газа".

Ердоган: Наш дълг е да спрем войната в ивицата Газа

Ердоган: Наш дълг е да спрем войната в ивицата Газа

Турския президент обвини Израел за създалата се хуманитарна криза в региона

Парламентарен източник посочи, че напитките Coca-Cola и разтворимото кафе Nestle са единствените марки, премахнати от менютата. Според него решението има за цел да отговори на "огромния обществен протест срещу тези компании" за подкрепата на Израел. Нито изявлението на парламента, нито източникът уточняват как Coca-Cola и Nestle са подкрепили страната.

Миналия месец Nestle заяви, че временно е затворила един от производствените си заводи в Израел като "предпазна мярка", превръщайки се в първия гигант за потребителски продукти, който обяви отговор на войната.

През последните дни двете компании се появиха в списъци за бойкот, публикувани от турски активисти по интернет.

Израел "бавно и внимателно" прочиства Ивицата Газа

Израел "бавно и внимателно" прочиства Ивицата Газа

"Хамас" отговаря с противотанкови ракети и картечници

Ходът на турския парламент е сред първите от правителство или голяма организация, насочени към големи световни марки по време на продължилата месец война между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас".

На други места профсъюзът на пристанищните работници в Барселона отказа да товари и разтоварва всякакви военни материали на фона на войната в Газа. Белгийските транспортни синдикати отказаха да обработват военно оборудване, изпратено до Израел.

През последния месец турският президент Тайип Ердоган и неговото правителство остро критикуваха нападението на Израел срещу Газа и подкрепата на Запада за Йерусалим.

Израел изтегля дипломатите си от Турция

Израел изтегля дипломатите си от Турция

След острите коментари на Ердоган срещу операцията в Газа

Израел бомбардира Газа след нападение на "Хамас" в Южен Израел преди месец, при което неговите бойци убиха 1400 души и заловиха 240 заложници. Здравните власти в Газа казват, че нападението на Израел е убило повече от 10 000 палестинци, включително около 4100 деца.

Стотици хиляди турци излязоха по улиците, за да протестират срещу израелските операции в Газа през последния месец.