Турция е достигнала пълния си капацитет по отношение на приемането на бежанци. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като с това даде да се разбере, че Анкара няма желание да приеме повече мигранти в случай на бежански потоци от сирийската провинция Идлиб при евентуално нападение на сирийските правителствени сили и съюзниците им, съобщава "Ройтерс".

Тримата президенти на главните външни играчи - Русия, Иран и Турция - в дългогодишната война в Сирия, се срещнаха в Техеран, за да обсъдят съдбата на Идлиб, след като противникови фракции там се подготвят за вероятно последната голяма битка в продължаващия повече от 7 години конфликт.

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Защото "Нусра" и ДАЕШ не били част от мирните преговори

Ердоган настоя за примирие в Идлиб, докато руският президент Владимир Путин се обяви против такова примирие, защото терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и Фронт "Ал Нусра" не са част от мирните преговори. 

В коментарите си в Техеран, които са били излъчени на живо по турската телевизия, Ердоган е заявил, че всяко нападение срещу Идлиб ще доведе до бедствие и милиони цивилни ще се насочат към турската граница.

Турция вече приютява около 3,5 млн. сирийски бежанци.