Турската частна оръжейна компания Canik е доставила на Украйна повече от 600 тежки картечници, а в бъдеще ще бъдат доставени още. Това пише британският уебсайт Middle East Eye, като се позовава на свои източници.

"Известно е, че от началото на войната миналата година Анкара тихомълком въоръжава Киев с безпилотни самолети, ракети с лазерно насочване, защитно оборудване и бронирани машини.

Но неотдавна тя започна да доставя тежки картечници Canik M2, които могат да се използват както от сухопътните войски, така и като част от бронирани превозни средства", се казва в доклада.

Един от източниците твърди, че през март са били подписани няколко договора с Canik. Според втория повече от 600 оръжия вече са доставени на Украйна за редица служби, включително военни и разузнавателни.

"Сделката предвижда доставката на много повече единици от 600. Още толкова ще бъдат изпратени през следващите месеци", добави той.

Според експерта цената на всяка картечница се оценява на 15-20 хил. долара, което означава, че стойността на настоящата доставка надхвърля 10 млн. долара.

По-рано блогът Armourer Bench анализира снимки в интернет и твърди, че Украйна е получила два модела тежки картечници M2F, които са монтирани на пикапи Nissan за борба с безпилотни самолети.

Украински източник заяви, че картечниците могат да бъдат монтирани на турските бронирани автомобили BMC Kirpi, получени миналата година.

Втора украинска пратка от пшеница достигна Турция

Втора украинска пратка от пшеница достигна Турция

Избягване на руската блокада в Черно море

В един от военните блогове се посочва, че Украйна е получила повече от 200 такива превозни средства. Турските власти подкрепят териториалната цялост на Украйна, но поддържат отношения с Русия. Това лято турският президент посети Киев, където заяви, че страната му оказва помощ на Украйна в политическата, икономическата, хуманитарната и техническата сфера.

Ще припомним, че миналото лято украински военнослужещи заявиха, че са получили партида от 50 турски бронетранспортьора Kirpi.

Също така турската компания Baykar, чийто съсобственик е зетят на Реджеп Тайип Ердоган, подари на Украйна дронове Bayraktar, за които доброволци събираха пари.