Турция е готова да участва в мироопазващата мисия на ООН в Донбас. Това подчертаха от пресслужбата на украинския президент Петро Порошенко след срещата му с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщават турските медии.

Порошенко пристигна в Истанбул за разговори с Ердоган и турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Президентът Петро Порошенко информира турската страна за ситуацията в Донбас... Турция приветства разполагането на мироопазващата мисия на ООН в окупираната област Донбас и изрази готовността си да участва в тази мисия", се изтъква в изявлението.

На фона на демонстрираните топли отношения между Ердоган и руския му колега Владимир Путин през последните месеци, изпращането на турски войски в Донбас изглежда меко казано странно.  

Ердоган и Порошенко са обсъдили също така двустранните търговски отношения и възможностите за реализиране на общи енергийни проекти.

Лидерите на Турция и Украйна също са засегнали тристранното сътрудничество между Украйна, Турция и Катар.

Въоръжен конфликт между украински войски и подкрепяни от Русия сепаратисти в източния украински регион Донбас избухна след протестите на Майдана в украинската столица Киев и цялата страна срещу правителството на тогавашния президент Виктор Янукович.

Повече от 10 хил. души бяха убити в сраженията от 2014 г. насам.