Турски кинорежисьор беше осъден на затвор за членство в терористична групировка заради създаването на филм, в който турският президент Реджеп Тайир Ердоган е показан с оръжие, насочено към главата му, докато членовете на неговото семейство лежат мъртви около него, съобщава "Ройтерс".

Али Авчи е бил арестуван през миналата година след публикуването на трейлъра за филма му "Пробуждане", който е базиран на неуспешния военен преврат през 2016 г., в който бяха убити повече от 250 души.

Трейлърът предизвика обществен гняв заради сцени, показващи семейството на Ердоган, включително неговия зет - финансовия министър Берат Албайрак, застреляни, а военен офицер е насочил пистолет в гръб на главата на президента, докато той се моли.

Съдът в Истанбул е осъдил Авчи на 6 години и три месеца затвор заради това, че бил член на мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти обявяват за терористична организация. Гюлен отрича обвиненията на Турция, че е дирижирал опита за преврат.

Според съда Авчи бил извършил "манипулация на общественото възприятие в съответствие с основните цели на терористичната организация" чрез филма си.

Авчи отхвърли обвиненията и отбеляза, че самият Ердоган многократно е заявявал, че е бил целта на неуспешния пуч, който включваше въздушни удари по президентския дворец в Анкара, въпреки че Ердоган отсъстваше по това време.

"Ако се опитвах да правя терористична пропаганда, щях да покажа Ердоган да прави планове да избяга, вместо да се моли", подчерта режисьорът пред съда.

Повече от 50 хил. души бяха хвърлени в затвора, очаквайки съдебни процеси, а 150 хил. държавни служители, включително учители, съдии и военнослужещи бяха уволнени или отстранени от работа след опита за преврат.