Турция и Русия подписаха споразумение за строителството на две линии от газопровода „Турски поток”, предаде Би Би Си.

Документът беше подписан след днешните преговори в Истанбул в присъствието на президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Ердоган. От руска страна подписа си положи министърът на енергетиката Александър Новак, а от турска – министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак.   

На съвместна пресконференция с Ердоган след подписването Путин заяви, че договорът предвижда отстъпка от цената на газа за турските потребители.

По-рано шефът на „Газпром” Алексей Милер заяви, че споразумението предвижда две линии на магистралния газопровод по дъното на Черно море, като капацитета на всяка от тях е 15.75 милиарда кубически метра газ.  

Предвижда се първата от тях, която ще доставя природно гориво за турските потребители, да бъде завършено до втората половина на 2019 г. Планира се втората да доставя газ за Европа, но не е ясно кога ще бъде построена.

Ердоган от своя страна заяви, че турската страна ще ускори работата по газопровода. Според плановете, той трябва да достигне гръцката граница, където да бъде създаден газов хъб.