Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу съобщи, че Саудитска Арабия смята да разположи свои военни самолети в турска база, от която ще могат да предприемат въздушни операции срещу позиции на ДАЕШ, предадоха информационните агенции.

По-късно се появиха съобщения, че самолетите вече са пристигнали в базата „Инджирлик”.

Чавушоглу допълни, че въоръжените сили на Турция и на Саудитска Арабия са в готовност за сухоземна военна операция в Сирия.
Двете страни подкрепят опозиционните сили, които са под натиска на сирийските правителствени войски, подкрепяни от руската военна операция в страната, напомня Би Би Си.

Междувременно Би Би Си съобщи, че турската артилерия е бомбардирала райони в сирийската провинция Алепо, контролирани от подкрепяни от Русия кюрдски сили.

Москва се противопоставя на всяка намеса по суша в Сирия, макар че в страната бяха прехвърлени руски военни и руски въоръжения и започна изграждането на втора руска база наред с вече съществуващата в Тартус.

„Всякакви наземни операции по правило водят до това, че войната става перманентна”, заяви в петък руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за в. „Handelsblatt”.

По-рано Саудитска Арабия заяви готовност за изпращане на сухопътни войски в Сирия, ако подобни действия бъдат одобрени от международната коалиция в региона, оглавявана от САЩ.

По-късно такава готовност изразиха Обединените арабски емирства.

От своя страна сирийските власти заявиха, че ще окажат съпротива на всеки, който влезе на територията на страната.

В петък, на международните преговори по сирийския конфликт, беше постигнато споразумение за прекратяване на огъня.
Опозиционните сили обаче изразиха недоверие към намеренията на Русия.