Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция има споразумение с Русия във връзка с военната си операция срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски милиции в района на Африн в Сирия и че Анкара няма да се откаже от операцията, съобщава "Ройтерс".

В реч в столицата Анкара Ердоган подчерта, че Турция ще поеме контрола над Африн, както го е направила по-рано в сирийските градове Джараблус, Ал Раи и Ал Баб, както и че сирийците ще могат да се завърнат у дома.

В НАТО намекнаха, че подкрепят операцията на Турция в Сирия

В НАТО намекнаха, че подкрепят операцията на Турция в Сирия

Алиансът поддържа постоянен контакт с Анкара

Междувременно стана ясно, че ракета, изстреляна от Африн, е ударила турски лагер, където бойци на Свободната сирийска армия са се намирали близо до границата със Сирия, убивайки двама души и ранявайки други 12 души, уточнява турската агенция "Доган".

Докато операцията на Турция срещу подкрепяните от САЩ кюрдски "Отряди за народна защита" в Африн влезе в третия си ден, ракетата е ударила в района на Кирикан в турския вилает Хатай. Смята се, че загиналите при атаката са бунтовници от Свободната сирийска армия, които участват в операцията на страната на Турция.

САЩ насърчават „сепаратистки настроения” сред кюрдите в Сирия, нападна Лавров

САЩ насърчават „сепаратистки настроения” сред кюрдите в Сирия, нападна Лавров

Подобни действия са в резултат на "неразбиране на ситуацията или очевидна провокация"