Високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ обяви, че Турция има основания да твърди, че живеещият в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен е замесен в опита за преврат през юли, съобщава "Асошиейтед прес".

Припомняме, Анкара обвинява Гюлен, че е организирал преврата и иска САЩ да го екстрадират. Гюлен отрича да е замесен и осъжда преврата.

Служителят от Държавния департамент, пожелал анонимност, е заявил, че има основания за обвиненията на турските власти срещу Гюлен, макар че Турция не е предоставила достатъчно доказателства за екстрадирането на проповедника.

Според служителя организацията, ръководена от Гюлен, има съмнителна структура и финансиране.

Изявлението на американския представител беше направено няколко дни след като турският министър на правосъдието Бекир Боздаг се срещна с главния прокурор на САЩ Лорета Линч, за да настоява за екстрадирането. Боздаг сравни Гюлен с Осама бин Ладен и предупреди, че ако САЩ не го предадат на турските власти, ще пострадат сериозно двустранните отношения.

Междувременно американското правителство осъди посегателствата срещу свободата на печата в Турция, след като турската полиция арестува главния редактор и други журналисти от вестник "Джумхуриет".

Арестуваха главния редактор на турския опозиционен вестник "Джумхюриет"

Арестуваха главния редактор на турския опозиционен вестник "Джумхюриет"

Обискирали са и домовете на служители на вестника

"САЩ са дълбоко обезпокоени от нарастващия натиск на властите върху опозиционните медии и по-специално от ареста на Мурат Субунджу, главния редактор на в. "Джумхуриет" и един от най-уважаваните турски журналисти", заяви говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Кърби осъди продължаващото задържане на журналисти след опита за преврат в Турция.

"САЩ подкрепят усилията на турското правителство да изправи пред правосъдието отговорните за опита за преврат. Но същевременно ние приканваме нашия съюзник и приятел Турция да гарантира спазването на основните права и свободи", изтъкна говорителят.