Турция поиска екстрадирането на 419 бегълци, членове на ФЕТО, групата която стараната обвинява за опиата за преврат от 2016 г., обясни турският министър на правосъдието Абдулхамит Гюл, цитиран от "Анадолу".

"Към днешна дата са поискани за екстрадиране 419 лидери и членове на ФЕТО от чужди държави. За тези, чието местонахождение не е ясно, се издават и червени запитвания", коментира той.

Той заяви, че исканията за екстрадиция на бегълците са подготвени от съдилищата като част от разследванията на терористичната група. Исканията са изпратени до съответните страни чрез Министерството на правосъдието, добави той.

"ФЕТО и базираният в САЩ лидер Фетулах Гюлен са извършителите на победения преврат от 15 юли 2016 г., в който загинаха 251 мъченици и близо 2 200 бяха ранени", съобщава "Анадолу".

Турция е изпратила 7 искания до САЩ за екстрадиране на Гюлен, а исканията за екстрадиция и доказателствата са в съответствие със споразуменията между двете страни и закона за екстрадиция, новите доказателства също са споделени със САЩ, допълва Гюл.

"Молбите ни за екстрадиция все още стоят в Министерство на правосъдието на САЩ. На този етап нашето очакване е инициирането на съдебен процес за екстрадиция възможно най-скоро", обясни той. Гюлен живее в самоналожено изгнание в Пенсилвания от 1999 г.

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Ердоган: Няма да забравим опита за преврат

Той коства живота на 250 души, а стотици хиляди бяха съдени, арестувани или уволнени