Няма да забравим опита за преврат от 15 юли 2016 година. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той направи това изявление по време на среща в президентския дворец с близки на загинали и ранени при потушаването на пуча, съобщиха турски медии.

Всички близки на загиналите и ранените са мои братя. - каза още държавният глава и обяви, че счита като лично покушение случилото се с тях. Затова е решен да унищожи всяка клетка на ФЕТО, ПКК и всички подобни организации, които работят за унищожението на страната.

Годишнината от опита за преврат бе отбелязана и от турските посолства и общности по света.

Турската армия минава под шапката на военното министерство

Турската армия минава под шапката на военното министерство

Генералният щаб вече е под властта на военния министър

Припомняме, че по-рано днес Турция публикува президентски укази, които предвиждат преструктуриране на ключови политически, военни и бюрократични институции като част от преминаването от парламентарна към президентска система на управление.

В понеделник президентът Реджеп Ердоган положи клетва и официално страната премина към президентска система.

Припомняме, че опитът за преврат и потушаването му коства живота на 250 души, като много от тях са цивилни. Ранени бяха повече от 2000 други. След това бяха въведени строги мерки за сигурност, извънредното положение в страната бе удължавано много пъти до 18 юли тази година, когато се очаква да бъде отменено.

Последва и чистка на всички нива в държавата. Стотици хиляди военни, полицаи, преподаватели и други бяха задържани, съдени и уволнени по обвинение, че са част от мрежата на духовника в изгнание Фетуллах Гюлен ФЕТО. Опити на военни да потърсят убежище в Гърция обтегна отношенията на страната с Турция. Анкара настоя САЩ да предадат Гюлен.