Турция ще изгради 20 полеви болници за ранени и болни палестинци от Газа в Египет в район край ГКПП "Рафах" и до летище Ел Ариш на Синайския полуостров в Египет, съобщи министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа, цитиран от турската държавната телевизия TRT Habеr.

Министърът разкритикува израелските удари по изградена от Турция онкологична болница в Газа.

"Подобни действия не отговарят нито на човечността, нито на съвестта. Взимането на прицел на здравни работници, пациенти с онкологични заболявания, оставянето им да умрат или насочването на бомби срещу тях всъщност е военно престъпление. Децата не могат да бъдат умиращата страна в нито една битка", заяви той.

Коджа каза, че за Газа е подготвена плаваща болница (анклавът има излаз на Средиземно море, но достъпът на лодки и кораби до него е блокиран от Израел вече десетилетие-бел. ред.), а близо 40 линейки от Турция, са готови за работа. "С осем самолета Турция изпрати кувьози, обдишватели и голям брой генератори, малки и големи. Нашият здравен екип от 20 души, още е там," посочи той.

Министърът обясни, че Турция е извършила необходимата подготовка за създаването на 20 полеви болници в района на граничния пункт "Рафах" и на египетското летище Ел Ариш. По думите му турските власти са в тесен диалог с египетското и палестинското министерство на здравеопазването и очакват да бъде гарантирана сигурността и да бъдат издадени нужните разрешения.

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"
Обновена

Египет пуска чужди граждани, включително българи, да напуснат Газа през пункта "Рафах"

Сред получилите разрешение да напуснат анклава има и български граждани