Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара ще изпрати четвърти кораб за сондиране за газ и нефт в Източното Средиземноморие край Кипър, съобщава Анадолската агенция.

"Ако (Брюксел) вземе такива решения срещу Турция, ще увеличим дейностите (в Източното Средиземноморие). Имаме три кораба в Източното Средиземноморие. Ще изпратим четвърти колкото е възможно по-скоро", коментира турският първи дипломат по повод вчерашното решение на ЕС да наложи санкции срещу Анкара заради действията ѝ край Кипър.

ЕС наложи санкции и отмени диалога с Турция заради сондажите край Кипър

ЕС наложи санкции и отмени диалога с Турция заради сондажите край Кипър

"Турция да се въздържа от такива действия и да действа в дух на добросъседство"

Енергийният министър Фатих Донмез потвърди решението, като уточни, че корабът за сеизмични изследвания Oruc Reis ще бъде изпратен в региона, след като изпълни сегашните си задачи в Мраморно море.

В момента най-малко два турски сондажни кораба - Yavuz и Fatihare, се намират край бреговете на Кипър, за да правят сондажи за нефт и газ. Макар че Кипър и Гърция, подкрепени от Брюксел, смятат, че това е провокация, турското правителство заяви, че имало право да сондира за природни ресурси в региона.

Основната причина за този скандал е неразрешената ситуация около непризнатата турска република Северен Кипър.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турските военни нахлуха на острова, твърдейки, че трябвало да защитават кипърските турци от кипърските гърци. Почти десетилетие по-късно беше провъзгласена Турска република Северен Кипър, но Турция е единствената страна, която я признава.

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

Турция не се съобразява с ЕС, продължава сондажите край Кипър

ЕС показал колко предубеден и пристрастен бил за Кипър