Турция може да проведе повече трансгранични операции в Ирак и Сирия, ако е необходимо, пише "Ройтерс", като се позовава на служител от турското министерство на отбраната, без да посочва името му.

Девет турски войници бяха убити при сблъсъци със забранените в Турция бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), което накара Анкара да извърши въздушни удари и други операции в Северен Ирак и Северна Сирия .

"Съгласно международното право, Турция има пълното право да провежда операции за сигурността на границите си. Турските въоръжени сили са направили и ще направят всичко необходимо, където и когато е необходимо", каза представител на министерството на отбраната.

Сблъсъците бяха в района Зап в Северен Ирак, където екстремисти от ПКК атакуваха пункт за сигурност, създаден от турските въоръжени сили, каза служител на турското министерство на отбраната.

От 2019 г. насам Турция проведе поредица от трансгранични операции в Северен Ирак срещу ПКК, наречена "Нокът-меч". Служителят каза, че Зап е едно местата, където тази операция се провежда.

Турция подсилва военните си бази в Северен Ирак

Турция подсилва военните си бази в Северен Ирак

След като 12 турски войници бяха убити в региона при сблъсъци с Кюрдската работническа партия