Турция ще подсили новосъздадените си постоянни бази в Северен Ирак през следващите месеци, след като 12 турски войници бяха убити в региона, каза президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс" в четвъртък.

Дванадесетте войника бяха убити миналата седмица в Северен Ирак при сблъсъци с екстремистите на Кюрдската работническа партия (ПКК), базирана там.

"През последните години изградихме стотици километри пътища в Северен Ирак за нашите постоянни бази. Извършваме същите дейности на нови места, които контролираме", каза Ердоган на предавана по телевизията среща в Анкара.

"До настъпването на пролетта ние ще завършим инфраструктурата на нашите новосъздадени бази и ще направим нвъзможно за терористите да стъпят в региона".

Турските сили редовно извършват удари в съседен Ирак като част от офанзивата на страната срещу екстремистите на ПКК. От 2019 г. Турция започна поредица от операции в Северен Ирак след декларацията на Ердоган за "нова концепция за сигурност в борбата с тероризма" и план за "неутрализиране на тероризма и терористите при източника".

ПКК, която настоява за по-големи права на кюрдите и има големи укрепления около Северен Ирак, е определена за терористична група от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. Тя вдигна оръжие срещу турската държава през 1984 г. и през десетилетията извърши много смъртоносни атаки в Турция.

Ердоган отново се закани да спре кюрдите в Северен Ирак и Сирия

Ердоган отново се закани да спре кюрдите в Северен Ирак и Сирия

След сблъсъците между бойци на ПКК и турски военни в последните дни