Турското правителство смята да въведе гъвкаво работно време и по-дълги отпуски за жените, за да повиши трудовата заетост сред тях, предаде БНТ. Предвижда се и разработването на цифрови бизнес модели, позволяващи на служителките да могат да работят от дома си или от друго място извън офиса.

Процентът на заетост при жените в Турция все още изостава от този при мъжете - в момента той е около 30%. Правителството си поставя за цел да го повиши най-малко до 34% до 2023 г.

Министерството на индустрията и технологиите ще обедини усилията си с Министерството на националното образование, за да може повече жени да бъдат наети на по-квалифицирани работни места.

Обучението по предприемачество сред жените също ще бъде подкрепено.

Правителството ще разшири и детските заведения в индустриални и технологични зони, където са концентрирани повече компании, за да насърчи жените, които са напуснали работата си след раждането, да се върнат на работа.

Друга идея е разширяването на бизнеса с гъвкави условия на труд, особено в разработването на софтуер и информатика, където е възможно да се работи от дома, за да се насърчат повече жени да участват в пазара на труда.

Правителството вече одобри поредица от проекти, специално за заетостта на жените в сферата на технологиите. Броят на жените, заети в публичните и частните сектори на научноизследователската и развойната дейност, се е увеличил с 55,6% през последните пет години и достигна 54 308.

Турция инвестира 3,7 млрд. долара в електрически автомобили

Турция инвестира 3,7 млрд. долара в електрически автомобили

175 000 автомобила всяка година