Турция се опитва да бъде сложен край на мисията на НАТО срещу мигрантите в Егейско море, заявявайки на предвождания от САЩ алианс, че големият спад на бежанците, опитващи се да стигнат до Гърция, означава, че вече няма нужда военни кораби да патрулират край нейните брегове, съобщава "Ройтерс".

Турският военен министър Фикри Ъшък казал пред другите военни министри на страните членки на НАТО, че Анкара не виждала повече необходимост мисията да продължава след края на декември. Това са разкрили двама души, присъствали на срещата, въпреки силната подкрепа на страните от алианса за мисията.

"Това беше временна мисия и целта беше постигната в тази временна мисия. Няма нужда да бъде удължавана допълнително", изтъкна Ъшък пред журналисти в Брюксел.

"Дали тази натовска сила е тук или не, ние ще продължим нашата битка срещу движението на мигрантите", допълни турският военен министър.

Безкомпромисната позиция на Турция дойде, докато НАТО се подготвя да подпомогне отделна мисия на ЕС срещу мигрантите край бреговете на Либия, за която Турция ще изпрати кораби и самолети да извършват въздушни и морски патрули срещу трафикантите на хора, изпращащи мигранти към Италия.

Обаче германският военен министър Урсула фон дер Лайен, чиято страна понастоящем предвожда мисията на НАТО в Егейско море, обяви, че до 31 декември провеждането на операцията било гарантирано.

Според дипломати Турция не била доволна от това, че натовски кораби кръстосват води, които отдавна са "ябълка на раздора" между Турция и Гърция, като Турция е притеснена, че Гърция би могла да вземе надмощие в спора за група малки островчета в Егейско море.

Слагането на край на мисията на НАТО, която беше договорена през февруари, ще разтревожи Европейския съюз, който е изправен пред най-тежката бежанска криза от времето на Втората световна война, задвижвана от войната в Сирия, заради която бяха разселени около 11 млн. души.