Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в Газа, тъй като това би било неуважение към палестинците. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Миналата седмица стана ясно, че Израел е уведомил няколко арабски държави и Турция за плановете си за буферна зона в палестинския анклав.

По време на полет от Доха Ердоган подчерта, че управлението и бъдещето на Газа след войната ще се решават единствено от палестинците.

"Смятам дори само обсъждането на този план (за буферна зона) за неуважение към моите палестински братя и сестри. За нас това не е план, който може да бъде обмислян, разглеждан или обсъждан", категоричен бе той.

Нетаняху ще си плати за Газа, заканва се Ердоган

Нетаняху ще си плати за Газа, заканва се Ердоган

Рано или късно израелският премиер щял да се изправи пред правосъдието

Турският лидер призова Израел да върне териториите, които окупира, и да прекрати заселванията в тях. "Израел трябва да премахне терористите - които представя на света като заселници - от тези домове и земи и да помисли как може да изгради мирно бъдеще с палестинците".

Анкара остро критикува военната кампания на Израел в Газа, подкрепя двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт и дава убежище на някои членове на палестинската въоръжена групировка "Хамас". За разлика от повечето си съюзници от НАТО и някои арабски държави, Турция не счита "Хамас" за на терористична групировка.

Хамас: Жертвите в Газа са около 16 хиляди

Хамас: Жертвите в Газа са около 16 хиляди

Около 70% от тях са жени и деца , твърдят от групировката

Ердоган заяви, че Израел се е превърнал в "разглезеното дете на Запада" и обвини западната подкрепа за страната за ситуацията в региона.

Относно намерението на Израел да преследва членове на "Хамас" и в други страни, Ердоган предупреди, че провеждането на подобна операция в Турция ще има "много сериозни" последици.

"В случай че извършат подобна грешка, трябва да знаят, че ще платят много висока цена за това", изтъкна той.

Ердоган отбеляза, че Турция и Катар искат да възстановят Газа и че Турция е готова да действа като гарант или да бъде домакин на мирна конференция.