Турция отхвърли предложението на САЩ за доставка на една противовъздушна ракетна система "Пейтриът" до края на 2019 г., ако Анкара се откаже да закупи ПВО системите С-400 от Русия. Това съобщи "Блумбърг". Агенцията се позовава на турски официални източници.

В същото време американски официален източник заяви пред "Блумбърг", че Турция просто е намерила претекст да откаже предложението на Вашингтон относно системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Условията на САЩ са били по-добри от тези, предлагани от Русия по договора за С-400, както по цена, така и по отношение на съвместното производство.

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Кремъл: Доставката на „Пейтриът” няма да повлияе на сделката между Анкара и Москва за С-400

Tурция няма да допусне американски специалисти до С-400

През миналия декември американската администрация реши да продаде на Турция противовъздушни ракетни системи "Пейтриът" на обща стойност 3,5 млрд. долара, а говорителят на турския президент Тайип Ердоган Ибрахим Калин заяви, че страната е готова да закупи американски системи "Пейтриът" в случай на добра оферта от Вашингтон.

САЩ обгрижват Турция с "Пейтриът"

САЩ обгрижват Турция с "Пейтриът"

Анкара обмисля и руските С-400

През ноември 2016 г. стана известно за преговорите между Турция и Руската федерация относно закупуването на С-400. Фактът за сключването на договора е потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г., в същото време Ердоган заяви, че вече е направен аванс по договора. Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия, броят на доставените комплекси не е официално определен.

Американският помощник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси Уес Мичъл предупреди, че придобиването на С-400 от Турция ще доведе до прилагане на санкции срещу Анкара и качествена промяна в двустранните отношения. Освен това Съединените щати могат да откажат да доставят на Турция пето поколение на американския изтребител F-35.