Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред Ен Ти Ви, че не вярва, че Русия ще се намеси в операцията на турските въоръжени сили в Северна Сирия.

"Имаме разногласия с Русия по много въпроси, включително действията й в Украйна, непризнаването на Крим и т.н. Но имаме икономически и политически отношения", отбеляза той.

Чавушоглу подчерта, че нито Съединените щати, нито Русия имат право да се месят в решенията на Анкара по въпроса, тъй като те "не спазиха думата си, дадена на Турция относно терористите в Сирия". Външният министър увери, че страната ще трябва да се справи сама с проблема.

Ердоган: Можем да започнем военна операция в Сирия всеки момент през нощта

Ердоган: Можем да започнем военна операция в Сирия всеки момент през нощта

Основната му цел е разширяването на 30-километровата зона за сигурност

По-рано турският президент заяви, че основната цел на планираната операция в Сирия е разширяването на 30-километровата зона за сигурност, създадена в северозападния регион на страната.

Преди това Вашингтон предупреди Анкара да се въздържа от започване на военна операция в Сирия, като подчерта, че офанзивата ще "подкопае регионалната стабилност".

Кремъл също предупреди, че турска военна операция в Сирия няма да донесе стабилност.

Анкара обаче твърди, че трябва да действа в Сирия, защото Вашингтон и Москва са нарушили обещанията да изтласкат предимно кюрдската милиция YPG на 30 километра назад от турската граница след турска офанзива през 2019 г.

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова активност на Турция в Сирия би отклонила поне временно и вниманието от украинския театър на военни действия, а и би заложила прът в краката на вътрешната опозиция на Ердоган