Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посъветва Турция в сряда срещу началото на военна операция в Сирия, предупреждавайки, че офанзивата ще "подкопае регионалната стабилност", съобщават АФП и "Нешънъл нюз".

По време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Блинкън подчерта, че съюзът се противопоставя на плана на Анкара за провеждане на нова военна операция в Сирия.

Блинкън призова Турция да се придържа към линиите на прекратяване на огъня, създадени през 2019 г., след като президентът Реджеп Тайип Ердоган поднови заплахите за "прочистване" на два северни сирийски града от кюрдски бойци.

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

САЩ: Проблемите на Турция с Финландия и Швеция ще бъдат решени

Това щяло да стане преди края на юни

"Загрижеността, която имаме, е, че всяка нова офанзива би подкопала регионалната стабилност и предоставя на злоумишлени играчи възможности за използване на нестабилността." 

САЩ си партнират със сирийските демократични сили, мнозинството от които са кюрди, за да победят ДАЕШ . Турция счита сирийско-кюрдските бойци за част от ПКК, сепаратистка организация, обозначена с терористична група от Анкара.

"Продължаваме ефективно  да водим борбата чрез партньори в... Сирия срещу ДАЕШ и не искаме да виждаме нищо, което застрашава усилията, които се полагат, за да се държи ДАЕШ в полето, в което са", коментира Блинкън.

"Сирийските демократични сили очакват възможна битка от известно време", казва Фархад Шами, говорител на кюрдските сила. "В случай на нападение ще спрем войната си срещу ДАЕШ и ще започнем военни мерки срещу турската инвазия", каза той пред АФП.

Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Турция ще проведе операция в Северна Сирия

Анкара очаква конкретни действия от Финландия и Швеция