Турското правителство отказа да подкрепи призивът на САЩ за жестоки мерки спрямо Иран, изтъквайки че по този въпрос трябва да се подходи дипломатично.

Турция, която не е постоянен член на Съвета за безопасност на ООН, не смята, че трябва да бъдат предприемани такива ожесточени мерки срещу Техеран, който според Запада се опитва да създаде атомна бомба.

"Все още има възможност и ние смятаме, че тази възможност трябва да бъде използвана ефективно", заяви на пресконференция Бурак Озургергин - представител на външното министерство ма Турция, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица заместник-секретарят на САЩ Филип Гордън, който беше на посещение в южната ни съседка, обясни на турските власти каква е необходимостта от поддръжката на тези санкции и поясни, че ако Турция не ги подкрепи това може да има сериозни последици за страната в международен план.

При това Турция, която е подала заявка за членство в ЕС, не е единствената страна, която призовава за дипломатическо решаване на проблема с Иран, чиято ядрена програма, както твърдят иранските власти, преследва единствено и само мирни цели.

Китай, която е постоянен член на Съвета по безопасност към ООН, както и Бразилия също се застъпват за дипломатически подход в случая.