Турция изключи закупуването на руската ваксина срещу COVID-19, тъй като при нейното разработване са липсвали "добри практики". Това обяви турският здравен министър, докато Анкара увеличава усилията си да ваксинира 50 милиона граждани до пролетта.

Новинарският сайт Haberturk цитира здравния министър Фахретин Коча, че руската ваксина не отговаряла на условията за "добра лабораторна практика".

"Русия не беше в състояние да изпълни това. Следователно не беше възможно СЗО (Световната здравна организация) и светът да закупят тази ваксина", отбеляза Коча и допълни: "Не е възможно тази ваксина да получи лиценз и от нас. Следователно, тя е извън нашата област на интерес."

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Лондон: Ваксината на Pfizer/BioNTech да не се поставя на хора със сериозни алергии

Двама работници от Националната здравна служба са проявили симптоми

Той не уточни коя руска ваксина има предвид, но Турция говори за провеждането на третия етап на изпитвания за "Спутник V", първата в света регистрирана ваксина срещу новия коронавирус.

Говорителят на Руския фонд за преки инвестиции, който подкрепя разработването на ваксината "Спутник V" и отговаря за нейното пускане на пазара в чужбина, увери, че фондът продължавал преговорите с Турция.

"Тези цитати са пример за фалшиви новини", настоя той и отбеляза: "Бяхме уверени от служители на Министерството на здравеопазването на Турция, че Haberturk е цитирал неправилно министъра и преговорите продължават."

Русия беше първата страна, която даде регулаторно одобрение за ваксина срещу новия коронавирус, като го направи преди да приключат мащабните изпитвания, което предизвика опасения сред учени и лекари относно безопасността и ефикасността на ваксината.

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

ОАЕ одобри китайската ваксина Sinopharm и твърди, че е 86% ефективна

"99% степен на сероконверсия на неутрализиращи антитела и 100% ефективност срещу умерени и тежки случаи"

Турция, чието население е около 83 млн. души, подписа договор за закупуване на 50 млн. дози ваксина срещу COVID-19 от китайската компания Sinovac Biotech и очаква да започне ваксинациите този месец, като даде приоритет на здравните работници.

Новозаразените и починалите в рамките на 24 часа вчера достигнаха най-високите нива от началото на епидемията в Турция. С повече от 33 000 заразени в рамките на денонощие, понастоящем Турция има четвъртия най-висок дневен ръст на заразените в световен мащаб.

Коча отбеляза, че Турция се нуждае от повече ваксини с цел да ваксинира 50 млн. души до края на април, като добави, че работи за доставката на 25 млн. дози ваксина от Pfizer/BioNTech.

"Те ще могат да ни дадат 25 млн. дози до края на 2021 г. Ние се опитваме да издърпаме това напред. Искаме го преди лятото. Пожарът продължава. Трябва да го потушим възможно най-скоро", настоя той.

Мадуро се надява скоро да получи руската ваксина срещу COVID

Мадуро се надява скоро да получи руската ваксина срещу COVID

Венецуела закупи 10 млн. дози

Коча каза още, че Турция няма да плати за ваксината на Sinovac, ако "не я хареса".

"Записахме това в договора, когато дадохме нашата поръчка... Ако резултатите ни не са достатъчно ефективни, имаме право да върнем ваксините и да не плащаме дори пет цента", посочи турският здравен министър.

Анкара наложи пълни блокади през уикенда и полицейски часове през делничните дни, за да се пребори с рязкото нарастване на починалите и заразените. Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че гражданите трябва да бъдат търпеливи, докато ваксините пристигнат.

Коронавирус: В Русия започнаха да ваксинират със "Спутник V"

Коронавирус: В Русия започнаха да ваксинират със "Спутник V"

Имунизирането на местното население е започнало през миналата седмица.