Независимо кой спечели изборите в Турция този месец, членката на НАТО ще продължи да поддържа добри отношения с Русия. Двустранните отношения между страните претърпяха възходи и падения през последните години заради промяната на курса на външната политика на Анкара, съобщава Ройтерс.

Това, което предизвика тази промяна, беше тежката икономическа криза в Турция, която принуди президента Тайип Ердоган да поправи обтегнатите отношения с нации като Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Израел, които той беше критикувал яростно преди това, твърдят анализатори.

Войната на Русия срещу Украйна и въздействието върху световната икономика също показаха, че сега не е моментът Анкара да започва международни битки, характерна черта на двете десетилетия на власт на Ердоган. Сближаване с Египет и дори опит за нормализиране на връзките със Сирия също са в ход, само 12 години след началото на сирийската война.

Ръководителят на Центъра за политика в Анкара (мозъчен тръст, базиран в турската столица) Фатих Джейлан заяви, че обратните завои бяха по-скоро по необходимост, отколкото като умишлен избор. По думите му Русия е съсед, с когото Турция трябва да работи.

Турция провежда дипломатическо балансиране, откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. Анкара се противопоставя на западните санкции срещу Русия и има тесни връзки както с Москва, така и с Киев, нейните черноморски съседи. Турция също така критикува нахлуването на Русия и изпрати въоръжени дронове в Украйна.

Турция иска зърнената сделка да е справедлива и за Русия

Турция иска зърнената сделка да е справедлива и за Русия

Анкара напомня, че обещаното на Москва по споразумението така и не е било изпълнено

Турция не може да остави Русия настрана, тя е мощен съсед и имаме някои силни икономически и търговски връзки, които са пряко свързани с нашите национални интереси, добави Джейлан.

Руският президент Владимир Путин и Ердоган участваха виртуално в церемонията по откриването на първата атомна електроцентрала в Турция миналия месец, построена от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". Путин го нарече водещ проект, който помага за укрепването на многостранното партньорство между нашите две държави.

На 14 май в Турция ще се проведат президентски и парламентарни избори, които се смятат за най-значимите в съвременната история на страната. Причинената от инфлацията криза на разходите за живот подкопа подкрепата на Ердоган през последните години. Социологическите проучвания показват, че той изостава от основния си опонент Кемал Кълъчдароглу.

Москва е загрижена, че промяна в правителството може да доведе до по-прозападна позиция на Турция, посочи Ахмет Камил Ерозан, заместник-председател на партията IYI, част от шестпартиен опозиционен съюз. Трябва да направим равносметка както с Русия, така и със Съединените щати в първия ден от работата, тъй като външната политика на Ердоган беше основана на лични отношения, добави той.

Ердоган и Кълъчдароглу с големи митинги седмици преди изборите

Ердоган и Кълъчдароглу с големи митинги седмици преди изборите

След кратко неразположение, настоящият президент отново се включи в битката

Турция ще се стреми да намали енергийната зависимост от Русия, ако опозицията спечели изборите.

Турция поддържа сърдечни отношения с Русия въпреки войната в Украйна и миналата година Анкара и ООН сключиха сделка, която позволи възобновяването на износа на украинско зърно от черноморските пристанища. енергийната си зависимост от Русия от 50% на 30%, ако опозицията спечели изборите. Балансираният подход на Турция към Русия няма да се промени, ако Кълъчдароглу смени Ердоган, смята Фатих Джейлан.

Турция има тесни икономически връзки с Русия, включително в туризма, доставките на газ, търговията със зърно и друга селскостопанска продукция. Самият Кълъчдароглу обеща здраво и надеждно продължаване на турско-руските отношения, ако бъде избран за президент.

Опозиционният алианс, който обеща да отмени много от политиките на Ердоган твърди, че ще даде приоритет на дипломацията и ще се откаже от стила на конфронтация, който бе белязал турската външна политика през последното десетилетие. Алиансът иска външното министерство да бъде върнато начело и обещава да изгради отношения със Съединените щати и Русия, основани на взаимно доверие.

Промените във външната политика на Турция бяха приветствани от нейните регионални съперници, но отношенията на Анкара с Европейския съюз остават сложни.