Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой разкритикува призива на заместник-началника на пресслужбата на американското външно министерство Робърт Паладино за признаване на предварителните резултати от местните избори в Турция, които се проведоха на 31 март, съобщава ТАСС.

"Никоя държава няма право да излиза от рамките на демокрацията и да се намесва в изборните процеси в други страни, както и да се позиционира като законен източник на легитимност на резултатите от гласуването. Турция е правова държава, а изборите на 31 март бяха проведени в демократична и прозрачна атмосфера. В периода на изборите в републиката царяха стабилност и мир. Призоваваме всички страни да зачитат демократичната и правова борба между политическите сили в Турция", се изтъква в изявлението на Аксой.

Броят отново гласовете в 8 района на Истанбул

Броят отново гласовете в 8 района на Истанбул

След като партията на Ердоган обжалва резултатите

Говорителят на турското външно министерство също така призова САЩ "да се откажат от антидемократичните оценки и стереотипите".

Припомняме, че на 31 март в Турция се проведоха местни избори. По последни данни на Висшия избирателен съвет, управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която се яви в съюз с Партията на националистическото действие, спечели 51,62 процента от гласовете, докато най-голямата опозиционна Народнорепубликанска партия в съюз с "Добра партия" получиха 37,56 на сто от гласовете.

Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул

Управляващата партия в Турция оспорва резултатите от вота в Истанбул

Крайният срок за подаване на жалби изтича в 14,00 часа местно време

Бившият премиер Бинали Йълдъръм, който се яви като кандидат за кмет на Истанбул от ПСР, загуби от кандидата на Народнорепубликанската партия Екрем Имамоглу. След преброяването на 100 процента от гласовете, Йълдъръм спечели 48,51% от гласовете, а опонентът му - 48,79%. Опозицията също така спечели изборите за кмет на столицата Анкара, на третия по големина град Измир, а също и в други големи градове като Анталия и Адана.

Вчера представители на ПСР подадоха жалба с искане за повторно преброяване на гласовете в изборите в Истанбул и Анкара, като се аргументираха със значителни нередности по време на гласуването.

Турските власти потвърдиха: Партията на Ердоган губи в Истанбул с 0,28%

Турските власти потвърдиха: Партията на Ердоган губи в Истанбул с 0,28%

ПСР губи мнозинството си в столицата Анкара, Анталия, Адана и Измир