Израелският премиер Бенямин Нетаняху и американският президент Доналд Тръмп подкрепят антиправителствените протести в Иран. Това обвинение отправи външният министър на Турция, цитиран от "Ройтерс".

Мевлют Чавушоглу също така е цитиран да казва, че Турция е против чуждестранните намеси в Иран, добавяйки, че иранските власти трябва да избягват двойните стандарти.

Израел вижда увеличени харчове на Иран за войни в чужбина

Израел вижда увеличени харчове на Иран за войни в чужбина

Стотици милиони долара годишно

Той допълни, че Турция не е дала никакви гаранции на САЩ за разрешаване на продължилия с месеци спор, който доведе до спиране на визовите услуги между двете страни. Чавушоглу ще се срещне с германския си колега Зигмар Габриел в събота.

Рохани уверил Ердоган, че протестите приключват до няколко дни

Рохани уверил Ердоган, че протестите приключват до няколко дни

Ердоган е казал пред Рохани, че подкрепя позицията на иранския лидер

Турските власти обявиха, че по-рано днес президентът на Иран Хасан Рохани е казал на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че се надява протестите, които засегнаха Иран, "ще приключат до няколко дни".

Представители от канцеларията на Ердоган посочиха, че двамата държавни ръководители са имали телефонен разговор по-рано днес, по време на който Ердоган е подчертал важността от стабилност и спокойствие.

Ердоган също така потвърдил, че Турция подкрепя изявлението на Рохани, в което одобрява правото на протести на иранците, но ги призовава да не нарушават законите. От канцеларията на Ердоган заявиха, че Рохани е благодарил на Ердоган и му е казал, че се надява, че протестите ще приключат "до няколко дни".

Разузнаването на Иран действа в Западния бряг, разкри Израел

Разузнаването на Иран действа в Западния бряг, разкри Израел

Известно е отдавна, че Иран подкрепя по всякакъв начин палестинците

Турция и Иран се сближиха, след като работят заедно, за да се опитат да сложат край на конфликта в Сирия. Рохани се срещна с Ердоган в Истанбул през миналия месец в кулоарите на срещата на върха на Организацията за ислямско сътрудничество, изразявайки категорична опозиция срещу решението на американската администрация да признае Йерусалим за столица на Израел.