Турция отхвърли призива на четири арабски държави, начело със Саудитска Арабия да затвори военната си база в Катар, подчертавайки, че базата била гарант за сигурността в Персийския залив и исканията за затварянето ѝ представлявали намеса в отношенията ѝ с Доха, съобщава "Ройтерс".

Турският военен министър Фикри Ъшък изтъкна пред турската телевизия NTV, че все още не бил виждал искане за затваряне на базата, но даде да се разбере, че Анкара нямала никакви планове да преразглежда споразумението от 2014 г. с Катар, което доведе до създаването ѝ.

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Изискват от Катар да скъса с Иран, да затвори турската база и да закрие "Ал Джазира"

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн

Той говори, след като официален представител от една от четирите арабски страни, бойкотиращи Катар заради предполагаема подкрепа за тероризма, заяви, че са изпратили на Доха списък с 13 искания, включително затварянето на турската военна база.

"Ако има такова искане, това ще означава намеса в двустранните отношения", подчерта Ъшък, като вместо това намекна, че Турция може да продължи да засилва присъствието си в Катар.

Пет бронирани машини и 23-ма военнослужещи пристигнаха в Доха в четвъртък, като това според турските въоръжени сили било част от споразумение за военно обучение и сътрудничество.

Турски войски провеждат учения в Катар в знак на подкрепа

Турски войски провеждат учения в Катар в знак на подкрепа

Турция е една от малкото влиятелни страни в Близкия изток, подкрепили Катар

88 турски войници вече бяха разположени в Катар, според турски медии. Съвместни военни учения на турски и катарски сили се очакват да се проведат скоро, като броят на турските войници, изпратени в Катар може да достигне 1000 души. Очаква се да бъде изпратен и контингент на турските военновъздушни сили.