Турският правосъден министър Бекир Боздаг настоя САЩ да предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара смята за организатор на неуспешния преврат през юли, иначе имало опасност от сериозно влошаване на отношенията между двете държави, съобщава "Асошиейтед прес".

Боздаг се срещна с американския си колега Лорета Линч, като след срещата коментира пред журналисти, че Гюлен, който живее в изгнание в Пенсилвания, бил терорист.

"Каквото е Осама бин Ладен за САЩ и за американския народ, това е Гюлен за Турция и турския народ", изтъкна Боздаг.

САЩ не бързат с екстрадицията на Гюлен, като подчертават, че Турция първо трябва да представи достатъчно доказателства за неговото участие в преврата. Гюлен отрича да има нещо общо.

Боздаг посочи, че новите доказателства, които Турция е представила за Гюлен, включват признания на обвинени заговорници в Турция, които казват, че са действали под негова заповед. 

"Ние искаме САЩ да ни разберат, защото антиамериканските настроения сред турския народ се увеличават", предупреди Боздаг.

Американското министерство на правосъдието обаче не е предприело никакви стъпки за започване на процес по екстрадиция на Гюлен.