Турският парламент ще ратифицира Протокола за членство на Северна Македония в НАТО към края на юли.Това съобщи председателят на турския парламент Мустафа Сентоп, който е на посещение в Битоля, предаде агенция "Анадолу".

Пред репортери той посочи, че документът трябва да бъде одобрен от всички държави, членуващи в Алианса.

Македония се присъединява към НАТО

Македония се присъединява към НАТО

Столтенберг обяви деня за исторически

"Такава е процедурата. (...) Надявам се, че темата ще бъде дискутирана на заседанието на комисията по външните работи през идната седмица. След това документът ще бъде приет от Генералната ни асамблея в рамките на месеца." - коментира Сентоп.

Той отбеляза, че Турция и Северна Македония са две приятелски и братски страни, като напомни, че Турция е сред първите държави, признали независимостта на Северна Македония.

Припомняме, през януари българското правителство одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор за присъединяването на нашата съседка към НАТО и упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния протокол.

България одобри присъединяването на Македония в НАТО

България одобри присъединяването на Македония в НАТО

Гърция иска да подпише първа протокола

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква документът за присъединяването на Северна Македония скоро да бъде ратифициран от всички страни-членки.

Присъединяването й към Алианса стана възможно, след като парламентът и на Гърция ратифицира споразумението от Преспа, което утвърждава новото име - Северна Македония. Скопие ратифицира споразумението на 11 януари.