Турската армия е извършила поредица от най-малко 10 артилерийски атаки, поставяйки под прицел бойните части на сирийските кюрди в района на град Африн в Северна Сирия, съобщават турските медии.

Отбелязва се, че кюрдските сили са отговорили на артилерийския обстрел, който е дошъл от турската страна на границата със Сирия, изстрелвайки снаряди към турска територия.

Турция започна военна операция в Сирия

Турция започна военна операция в Сирия

В района на контролирания от сирийските кюрди град Африн

По-рано днес военният министър на Турция Нуретин Чанъкли обяви, че страната започва военна операция в Африн заради "самоотбрана" срещу "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, които югоизточната ни съседка разглежда като терористична групировка и сирийски клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Междувременно се съобщава, че бойци на Свободната сирийска армия са били разположени снощи в сирийската провинция Азаз близо до турската граница с целта да обкръжат Африн, който е контролиран от сирийските кюрди.

Източници от мястото на събитието разкриват, че бойци на Свободната сирийска армия с тежко въоръжение са били разположени по границата с Африн срещу нападения от "Отрядите за народна защита" и са изградили контролно-пропускателни пунктове на магистралата, водеща към Афран за избягване на евентуални бомбени нападения.

Анадолската агенция допълва, че руските военни също са започнали да изтеглят силите си от Африн.

Свободната сирийска армия е съюзник на Турция.