Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за намаляване на дипломатическото напрежение между източноафриканските съседи. Това съобщи турското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.

Напрежението между двете африкански държави тлее, откакто Етиопия подписа меморандум за разбирателство с отцепилия се регион Сомалиленд през януари, който Сомалия заклейми като нарушаващ нейния суверенитет и териториална цялост.

Меморандумът трябваше да осигури достъп на Етиопия до море през Сомалиленд, а в замяна Етиопия щеше да признае Сомалиленд за независима държава.

Турското министерство на външните работи посочва, че външният министър на Етиопия Тайе Атске Селасие и сомалийският му колега Ахмед Моалим Фики са успели да проведат откровен, сърдечен и далновиден обмен относно различията си. От ведомството поясняват, че турският външен министър Хакан Фидан е улеснил преговорите.

Втори кръг от дискусии е планиран в турската столица Анкара на 2 септември.

Министрите на Сомалия и Етиопия потвърдиха своя ангажимент за мирно разрешаване на различията и изразиха признателността си към Турция за нейното съдействие.

Сомалия изгони посланика на Етиопия

Сомалия изгони посланика на Етиопия

Освен това страната затвори и три консулства