Турция позволява на висши служители на Хамас в страната да извършват операции и да планират атаки срещу Израел, включително няколко неуспешни опита за убийство на израелски служители, съобщава "Аарец".

Цитирани са преписи от разпити на арестувани от Израел заподозрени, за които се говори, че разкриват как палестинската група ръководи операции на Западния бряг и Йерусалим от турска земя.

През февруари, според доклада, Хамас планира да убие висши израелски служители, като бившият кмет на Йерусалим Нир Баркат, депутатът на Ликуд Йехуда Глик и бившият полицейски комисар Рони Алшейх са разглеждани като цели. Опитите на групата обаче се провалят.

Високопоставен служител на Хамас, Закария Наджиб предлага пари и обучение с оръжия в Турция на оперативно лице, пристигнало от Израел и да участва в заговора за убийството. Според съобщенията, Наджиб заявява на оперативния, че трябва да убие важна израелска фигура, "за да бъде запомнен".

През почивните дни, турският президент Реджеп Ердоган се срещна с ръководителя на Хамас Исмаил Ханийа, въпреки че Израел многократно предупреждава Турция, че Хамас използва територията й за планиране на атаки.

Според "Телеграф" турски разузнавачи са в тясна връзка с оперативните органи в Истанбул, а самият Ердоган следи дейността им и им позволява да бъдат базирани в страната. "Ще продължим да подкрепяме нашите братя в Палестина", коментира турският президент.

През 2015 г. Турция се съгласи да попречи на Хамас да планира терористични атаки от територията си. "Телеграф" обаче отбелязва, че според източниците в Израел, Турция не спазва ангажимента си. Съобщава се, че турското правителство разрешава на Хамас да продължи да действа, дори когато арабските държави, включително Саудитска Арабия, се отдалечиха от организацията.

Според доклади, израелски и египетски разузнавателни документи сочат, че някои оперативни лица на Хамас са се преместили от ивицата Газа в Истанбул през последната година.

Израелското външно министерство изразява безпокойство. "Израел е изключително загрижен, че Турция позволява на терористите на Хамас да действат от нейна територия, като планират и участват в терористични атаки срещу израелски цивилни", заявява външното министерство на Израел.

Турските дипломатически източници отричат информацията и отхвърлят притесненията на Израел като "неоснователни твърдения", които имат за цел да прекъснат политическите отношения с Турция, твърдейки, че Хамас "не е терористична организация", а легитимна палестинска политическа партия.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир