Турция изпраща голям брой бежанци и мигранти, които преди стояха на гръцката граница в центрове за репатриране поради опасения от епидемията от коронавирус, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу, цитиран от "Дейли Сабах".

Близо 5 800 бежанци и мигранти, които лагеруват близо до Пазаркуле в западната провинция Одрин в Турция с надеждата да преминат гръцката граница, за да стигнат до Европа, са изпратени в центрове за репатриране в девет различни провинции, за да предотвратят евентуалното разпространение на коронавирус.

Турция затвори границите си с Гърция и България

Турция затвори границите си с Гърция и България

"Вратите на сухопътната и железопътната граница ще бъдат затворени"

"Взехме решение снощи за бежанците, които чакат на гръцката граница. Снощи около 10-11 ч. направихме оценка с нашия губернатор, ръководителят на АФАД (Орган за управление на бедствия и извънредни ситуации) и заместник-министър. Загрижени сме, че тази зараза може да се разпространи в района. Убедихме бежанците за тази възможност и ги настанихме в центрове за репатриране. Изпратихме почти 5800 души в центрове за репатриране в девет провинции. Когато това огнище приключи, те могат да се върнат."

Измина почти месец, откакто мигранти и бежанци се преместиха към гръцката граница, за да влязат в Европейския съюз, но бяха блокирани от гръцките сили за сигурност.

Германия спира бежанските си програми заради коронавируса

Германия спира бежанските си програми заради коронавируса

Реалният прием на мигранти по хуманитарни причини вече е спрян

В отговор на липсата на хуманитарна и финансова помощ от международната общност и атаката срещу турски войници, Анкара пусна бежанците да мигрират към Европа през сухопътните граници.

Оттогава хиляди мигранти и бежанци се стичат в турската провинция Одрин по границата с Гърция и България, за да си проправят път към Европа.

Към неделя в Турция има 9 211 потвърдени случая на коронавирус, а броя на смъртните случаи е 131.

Скок на смъртните случаи в Турция от COVID-19

Скок на смъртните случаи в Турция от COVID-19

Тревожен ръст на разпространението на коронавируса