Турция привика посланика на Съединените щати Джеф Флейк за обяснение, съобщава Анадолската агенция.

Причината бе посещението на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили в армейска база в контролираната от кюрдите Североизточна Сирия.

Дипломатически източници твърдят, че Флейк е бил извикан в турското външно министерство днес и е бил помолен да разясни целите на визитата.

Говорителят на Обединения щаб полковник Дейв Бътлър заяви, че генерал Мили е посетил днес Североизточна Сирия, за да се срещне с американски командири и военнослужещи.

"Докато беше там, той получи актуална информация за мисията срещу "Ислямска държава", инспектира мерките за защита на силите и оцени усилията за репатриране за бежанския лагер "Ал Хол", добави Бътлър.

Сирия осъди изненадващото посещение на генерал Марк Мили

Сирия осъди изненадващото посещение на генерал Марк Мили

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ посети армейска база в контролирания от кюрдите североизток

Народните отряди за защита (YPG) са сирийски филиал на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична организация в САЩ и Турция.

Подкрепата на САЩ за Народните отряди за защита отдавна обтегна отношенията между Анкара и Вашингтон.

По-рано Министерството на външните работи на Сирия осъди като незаконно изненадващото посещение на Марк Мили.

Сирийското правителство разглежда разполагането на американските сили в територията, контролирана от сирийските демократични сили, като "окупация" и обвинява присъединените към САЩ кюрдски сили в "сепаратистки тенденции".

От своя страна кюрдските власти отричат всякакви сепаратистки стремежи и твърдят, че искат да запазят своето самоуправление, което Дамаск не признава.

Сближаването между Турция и Сирия буди тревога сред кюрдите

Сближаването между Турция и Сирия буди тревога сред кюрдите

Те се опасяват, че ще загубят трудно извоювания си начин на живот