Десетилетие след експеримента на сирийските кюрди за самоуправление те се опасяват, че очевидното сближаване между Дамаск и техния враг - турското правителство, може да им коства трудно извоювания начин на живот, съобщава "Ройтерс".

Преди избухването на конфликта в Сирия на около два милиона кюрди в страната не беше позволено да учат кюрдски език в училище или да отбелязват своите културни празници.

Година след началото на въстанието в Сирия през 2011 г. правителствените сили се изтеглиха от някои северни части на страната, проправяйки пътя за ръководена от кюрдите "автономна администрация", която да управлява свои собствени институции, включително училища, в които се преподава кюрдски език.

Мнозина в т.нар. автономна администрация обаче се боят, че могат да загубят новопридобитите си права, ако сирийското правителство се помири с Турция, която подкрепяше бунтовниците срещу президента Башар ал Асад от 2011 г. насам и атакува управляваните от кюрдите сирийски региони, които Анкара смята за заплаха за националната сигурност.

Тежки сражения между турски и кюрдски бойци в Северна Сирия

Тежки сражения между турски и кюрдски бойци в Северна Сирия

При обстрел в Кобане е загинало дете

Ако приемем, че това споразумение се случи, това ще бъде последният удар върху автономната администрация, изградена върху система на равенство, демокрация и свобода, заяви Сюлейман Абу Бакр, 55-годишен жител на автономната зона.

Страховете сред кюрдското население се породиха от очевидното затопляне на отношенията между Дамаск и Анкара, което се насърчава от Москва. Всяко нормализиране на отношенията между двете страни би променило сирийската война, продължила десетилетие.

Ръководителят на турското разузнаване проведе секретни разговори в Дамаск този месец, турският външен министър насърчи помирението между бунтовническите бойци и правителството, а президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че би искал да се срещне с Асад, ако той присъстваше на срещата на върха в Самарканд миналата седмица.

Ердоган смекчава тона към Сирия

Ердоган смекчава тона към Сирия

Турският президент не изключва диалог с Дамаск

Разговорите между Турция и Сирия вероятно ще засегнат близо 3,6 милиона сирийски бежанци, все още пребиваващи в Турция, които Ердоган иска да се завърнат в родината си.

Докато Турция е отявлен враг на автономната администрация, сирийските кюрди водеха напрегнат диалог с Дамаск, като същевременно поддържаха добри отношения с Москва и водената от САЩ коалиция, бореща се с джихадистите в Сирия.

Дори и Русия обаче може да се е обърнала срещу кюрдите сега, заяви Салех Муслим, съпредседател на Партията на демократичния съюз - основната партия в автономната зона.

По-рано тази година Ердоган обеща да проведе нова военна операция в Северна Сирия.

От 2016 г. насам Турция предприе три големи военни операции в Сирия, насочени към кюрдски милиции и организации, и офанзива в началото на 2020 г. срещу силите на сирийския режим.

Част от Северна Сирия се контролира от Силите за защита на народа, които Анкара смята за разклонение на Кюрдската работническа партия /PKK/, определена като терористична организация от Турция.

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова турска операция в Сирия? Путин харесва това

Нова активност на Турция в Сирия би отклонила поне временно и вниманието от украинския театър на военни действия, а и би заложила прът в краката на вътрешната опозиция на Ердоган