Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че никога не може да изключи диалога и дипломацията със Сирия - съседна страна, в която Анкара извърши няколко нахлувания през последните години, съобщава "Ройтерс".

Запитан за потенциални преговори с Дамаск, Ердоган отбеляза, че дипломацията между държавите никога не може да бъде напълно прекъсната, смекчавайки тона си в сравнение с предишни негови изявления по темата.

По негови думи е необходимо да се предприемат по-нататъшни стъпки със Сирия.

Тежки сражения между турски и кюрдски бойци в Северна Сирия

Тежки сражения между турски и кюрдски бойци в Северна Сирия

При обстрел в Кобане е загинало дете

Турция подкрепя опозиционните сили във войната в Сирия. От своя страна, Дамаск обвинява Анкара, че поддържа терористични групировки.

По-рано тази година Ердоган обеща да проведе нова военна операция в Северна Сирия. 

От 2016 г. насам Турция предприе три големи военни операции в Сирия, насочени към кюрдски милиции и организации, и офанзива в началото на 2020 г. срещу силите на сирийския режим.

Част от Северна Сирия се контролира от Силите за защита на народа, които Анкара смята за разклонение на Кюрдската работническа партия /PKK/, определена като терористична организация от Турция.

Песков: Турска военна операция в Сирия няма да стабилизира региона

Песков: Турска военна операция в Сирия няма да стабилизира региона

Действията на Анкара са провокирани от неуспеха на Вашингтон и Москва да изтласкат кюрдската милиция от турската граница