За тежък обстрел между турски войски и подкрепяни от САЩ кюрдски бойци в граничния град Кобане в Северна Сирия съобщава "Ройтерс".

По информация на местните власти при сраженията е било убито най-малко едно дете, а други са ранени.

Артилерийският огън, ударил града и покрайнините му, е започнал през нощта, засилвайки се през целия ден, твърдят жителите и полуавтономната местна администрация.

Анкара счита полуавтономната система, оглавявана от кюрдски фракции и управляваща части от Северна и Източна Сирия, за заплаха за националната сигурност на своята граница.

Ердоган: Можем да започнем военна операция в Сирия всеки момент през нощта

Ердоган: Можем да започнем военна операция в Сирия всеки момент през нощта

Основната му цел е разширяването на 30-километровата зона за сигурност

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща ново нахлуване за създаване на 30-километрова безопасна зона в Северна Сирия, обхващайки Кобане и други градове, държани от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили.

В Кобане цари относително спокойствие, откакто през 2015 г. подкрепяните от САЩ кюрдски бойци изтласкаха бойците на "Ислямска държава".

Обстрелите и атаките с дронове обаче се засилват в редица погранични градове. Миналия месец най-малко трима кюрдски командири бяха убити, като за смъртта им Сирийските демократични сили обвиниха Анкара.

Песков: Турска военна операция в Сирия няма да стабилизира региона

Песков: Турска военна операция в Сирия няма да стабилизира региона

Действията на Анкара са провокирани от неуспеха на Вашингтон и Москва да изтласкат кюрдската милиция от турската граница