Европейската структура за сигурност "очевидно не функционира" на желаното ниво. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Според него не е "разумно или логично да се предвижда нов дизайн на сигурността", докато войната в Украйна продължава.

При откриването на Истанбулския форум по сигурността той посочи: "Ясно е, че европейската структура за сигурност не функционира на нивото, на което (Турция - б.р.) бихме искали".

Като отбеляза, че не е разумно или логично да се предвиди нов дизайн на сигурността, тъй като войната в Украйна продължава, Чавушоглу подчерта, че приносът към трансатлантическата сигурност на Турция, като един от най-доминиращите и стратегически важни съюзници на НАТО, е жизненоважен.

Турция успокоява, че е безопасна страна и се бори с тероризма

Турция успокоява, че е безопасна страна и се бори с тероризма

След апела на Израел към евреите да не пътуват до Истанбул

Форумът по сигурността в Истанбул, който се провежда на 2 и 3 май, е посветен на заплахите за регионалната и глобалната сигурност, както и на решенията. В него участват близо 70 местни и чуждестранни лектори, сред които политици, учени, експерти, журналисти и представители на международни организации.

Чавушоглу припомни, че 60% от международните кризи и конфликти се случват около Турция и изтъкна, че сигурността е понятие, което надхвърля разграниченията като твърда или мека сигурност и трябва да се разглежда комплексно.

Той изброи три начина за гарантиране на сигурността в днешните условия. По негови думи един от тях е да се запази "страната силна, възпираща и устойчива с всичките ѝ елементи".

"Когато силите за сигурност и устойчивото общество се съчетаят с ефективно управление, успехът идва заедно с тях. Ето защо ние възприемаме отбранителната индустрия като една от приоритетните области", заяви външният министър.

Той увери, че Турция винаги подкрепя своите съюзници, но отбеляза, че някои съюзници са разочаровали Анкара.

Швеция подкрепи правото на Турция да се защитава от тероризма

Швеция подкрепи правото на Турция да се защитава от тероризма

Скандинавската страна не трябвало да е убежище за хора, участващи или финансиращи тероризма

Смятам, че е наистина смущаващо да изпитваме нужда да призоваваме съюзниците да не си налагат санкции един срещу друг, заяви Чавушоглу.

Според него вторият начин за гарантиране на сигурността е "да бъдем едновременно субект и допълващ елемент на общата сигурност".

Тероризмът е една от двете основни заплахи за НАТО и всички съюзници трябва да бъдат единни в борбата срещу това бедствие, категоричен бе той.

По негови думи Турция е "страна, която искрено се бори с тероризма на терен" и е "единственият истински партньор в борбата срещу тероризма".

Той подчерта, че терористична организация, която убива граждани и войници на страна съюзник, не може да бъде легитимен партньор.

Чавушоглу открои като трети начин за гарантиране на сигурността "възприемането на сигурността от широка перспектива и разработването на решения с ефективна многостранност".

Турция е мъдра, доброжелателна, добродетелна и влиятелна сила, която използва всички аспекти на властта заедно, изтъкна той Чавушоглу и обеща "решително да запази позицията на Анкара като основен фактор на глобалната сигурност с принципна хуманитарна позиция и предприемчива външна политика, която отговаря на реалностите".

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Ердоган: Турция има право да се бори с терористите в Сирия

Анкара ще започне сухопътна операция в удобен за нея момент