Външният министър на Турция се нахвърли на САЩ, твърдейки, че американските сили в Сирия умишлено разтакават борбата срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") като оправдание да не прекъсват отношенията си със сирийските кюрдски милиции, както настоя Анкара, съобщава "Асошиейтед прес".

Мевлют Чавушоглу заяви пред журналисти в Истанбул, че американските сили оставяли "джобовете" с джихадисти от ДАЕШ незасегнати, за да оправдаят продължаващото сътрудничество със сирийските кюрдски милиции.

Кюрдите свалиха военен хеликоптер на Турция по време на операцията в Сирия
Обновена

Кюрдите свалиха военен хеликоптер на Турция по време на операцията в Сирия

Прокюрдски и турски източници съобщават, че военният хеликоптер е свален от кюрдски сили

Говорейки преди посещението на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън по-късно тази седмица в Анкара, Чавушоглу коментира, че отношенията на Турция със САЩ са на критичен етап и че Вашингтон трябва да предприеме "конкретни стъпки", за да възвърне доверието на Турция.

"Нашите отношения са на много критичен етап", изтъкна Чавушоглу, допълвайки: "Или ще подобрим отношенията, или тези отношения ще се разпаднат напълно."

Анкара e гневна заради подкрепата на Вашингтон за "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди, които са най-големият съюзник на САЩ в борбата срещу ДАЕШ.

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Ердоган: САЩ работят срещу интересите на Турция, Иран и Русия в Сирия

Снабдявайки военно сирийските кюрди

Турция разглежда "Отрядите за защита на народа" като "терористична" групировка, свързана с кюрдските бойци, сражаващи се с турската държава в нейните граници.

Турската армия започна трансгранична операция в контролирания от сирийските кюрди анклав Африн в Северна Сирия, за да прогони "Отрядите за защита на народа" от района.