Tурция е изправена пред нарастващо напрежение в източните и югоизточни провинции в страната преди местните избори, насрочени за следващата пролет.

През последните две седмици, стотици кюрди организираха протести в големите градове по време на посещението на премиера Реджеп Тайип Ердоган в региона.

Бойци също извършиха нападения върху регионални клонове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), като използваха перкусионни бомби.

Напрежението се мотивира от яростна надпревара за влияние между ПСР и прокюрдската Партия за демократично общество (ДТП), пише SETimes.  

На последните парламентарни избори през юли 2007 г., ПСР успя да спечели подкрепата на турските кюрди, постигна много по-добър резултат от ДТП и демонстрира значително нарастване на влиянието си.

Според партийната статистика партията на Ердоган е получила 56% от вота в градовете в източната част на страната, населени главно с кюрди и 51,76% в югоизточната част на страната.

И обратно, на изборите през ноември 2002 г. ПСР успя да получи съответно едва 33% и 26%.

ДТП не бе добре подготвена за изборите през юли 2007 г. Тя получи 17% в градовете в източната част на страната и 25% в югоизточната част на страната.
Партията понастоящем има 21 депутати в парламента. Същевременно около 70 от 338-те депутати на ПСР са от кюрдски произход.

Политическите анализатори смятат, че ДТП, която трябва да се дистанцира от терориста Абдула Йоджалан, който е в затвора, е решена да триумфира на бъдещите местни избори и да си осигури твърда подкрепа в политиката и по кюрдските проблеми.

Критиците обвиняват партията, че съзнателно възбужда насилие като средство за обединение на членската си маса, макар и да рискува да предизвика ответен удар от страна на турските националисти.

Според много наблюдатели местните избори на 29 март ще бъдат доказателство за бъдещето на кюрдския въпрос.

Гласоподавателите ще избират между партия, която проповядва радикални промени в турската държава, включително нова конституция, която да признае кюрдската автономия, и ПСР на Ердоган, която обещава да разшири правата на кюрдите, без да вреди на единната политическа система на Турция.

Eрдоган отдавна обещава ново отваряне към югоизтока. По време на ключово посещение в Диарбекир през 2005 г., той обеща да признае "кюрдската реалност" и дори предложи ново определение за гражданство.

Но подновеното насилие от страна на ПКК през следващите месеци предизвика гняв в Турция и доведе до увеличаване на политическия натиск от страна на националистите.

Освен това през последните две години не е предприета нито една голяма стъпка по отношение на политическо отваряне към кюрдите.