Сривът на турската лира не е свързан с дипломатическия скандал с Вашингтон, а икономическите затруднения на страната са преувеличени. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в ексклузивно интервю за "Ройтерс", докато присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Турция ще продължи да купува природен газ от Иран въпреки американските санкции срещу Техеран, подчертал още турският държавен глава.

Ердоган захапа САЩ: Турция няма да мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Ердоган захапа САЩ: Турция няма да мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Настоя за консруктивен диалог на равни начала

Според него усилията за постигането на мир в Сирия е невъзможно да продължат, докато сирийският президент Башар Асад е на власт, добавяйки, че изтеглянето на "радикални групировки" вече е започнало в рамките на новосъздадената демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб.

По-рано турските медии съобщиха, че Ердоган е провел среща "на крак" с американския си колега Доналд Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН.

През март Тръмп подписа указ за налагане на 25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента мито върху вноса на алуминий от Ту,ция. Икономиката на Турция беше допълнително наказана, когато Тръмп обяви на 10 август решението си да удвои митата върху стоманата и алуминия. В началото на септември Ердоган призова за прекратяване на монопола на американския долар в световната търговия.

Ердоган намекна, че САЩ са подложили Турция на жестока икономическа атака

Ердоган намекна, че САЩ са подложили Турция на жестока икономическа атака

"Ние сме изправени пред жестока атака срещу турската икономика"

Отношенията между Анкара и Вашингтон се влошиха заради задържането на американския пастор Андрю Брънсън в Турция преди около две години по подозрение за връзки с движението, основано от ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява, че е организатор на неуспешния преврат през 2016 година. В края на юли Брънсън беше освободен от турски затвор и поставен под домашен арест.

Ердоган е заявил в тази връзка, че съдът ще реши съдбата на пастора, а не политиците.