Турция отговори на санкциите на ЕС и спря споразумението за мигрантите. Прилагането на споразумението за реадмисия е една от предпоставките за премахване на визите. Спирането на споразумението между Турция и ЕС бе обявено от външния министър на страната Мевлют Чавушоглу, съобщава "Катимерини".

В интервю за TGRT той обясни, че "споразумението за реадмисия и отмяната на визите ще влязат в сила едновременно. Прекратихме споразумението за реадмисия", заяви турският външен министър.

Ердоган пак плаши Кипър с инвазия

Ердоган пак плаши Кипър с инвазия

Напрежение в Средиземно море

Това е първата реакция на Турция към санкциите, наложени от ЕС поради дейносттите в кипърската изключителна икономическа зона - ИИЗ.

Според споразумението, Турция ще се съгласи да приеме мигранти от европейски страни, включително Гърция, и да ги върне в родните им страни.

Мевлют Чавушоглу многократно заявява, че санкциите на ЕС са неприемливи и нямат стойност за Турция.

От Брюксел отбелязват, че въпреки изявленията на Чавушоглу и други турски представители, на практика политиката на Турция по отношение на имиграционното споразумение не се е променила.

14 държави от ЕС са приели механизъм за солидарно разпределяне на бежанците

14 държави от ЕС са приели механизъм за солидарно разпределяне на бежанците

Мигрантите, спасени в Средиземно море

"Видяхме коментарите на турския външен министър. Не виждаме промяна в политиката. Двете страни остават ангажирани с изпълнението на декларацията между ЕС и Турция", заяви говорителят на Комисията Наташа Берто.

"Прилагането на споразумението за реадмисия между ЕС и Турция във всички негови разпоредби все още е една от предпоставките за отмяна на визовия режим", обяснява тя

"Комисията продължава да подкрепя и насърчава усилията на Турция да завърши възможно най-скоро завършването на всички нерешени въпроси относно премахването на визите", добави Берто.

Според анализатори, коментарите на Чавушоглу се отнасят до споразумение между ЕС и Турция от 2014 г., което Анкара не успява да приложи.

Внасяме €3 198 581 по споразумението ЕС-Турция до 2023 г.

Внасяме €3 198 581 по споразумението ЕС-Турция до 2023 г.

Към 8 февруари 2018 г. са регистрирани 3 506 532 мигранти, гласи документа