Турските сили за сигурност блокираха влизането на група от около 40 мигранти, тръгнали от Гърция в четвъртък. Това съобщава Анадолската агенция, като цитира съобщение на турското национално министерство на отбраната.

"Групата, която изглеждаше насилствено доведена от въоръжено лице, за което се смята, че е гръцки войник, искаше да се върне на гръцката страна, когато видяха турските въоръжени сили пред тях", се казва в изявлението.

В него се казва, че въоръжено лице, довело бежанците, е стреляло най-малко 15-20 пъти във въздуха от гръцката страна на границата.

Източници от сигурността заявиха, че турските войски са наблюдавали ситуацията, без да се намесват, а групата по-късно се е разпръснала и се е върнала на гръцката страна.

Беше разкрито също, че празни гилзи, разпръснати из района от гръцката страна, където се е случил инцидентът, са били засечени от охранителните камери на границата, принадлежащи на турските въоръжени сили.

 Гърция, която преди това е участвала в многобройни отблъсквания в Егейско море и сухопътните граници, сега извършва тези нежелани дейности в големи групи и придружени от въоръжени хора, заявявайки, че тези събития могат да нарушат мирната атмосфера, преобладаваща между двете страни от февруари.

По повод инцидента, гръцки медии твърдят, че групата е била обстрелвана от турската граница. 

Турция и правозащитни групи многократно осъждат незаконната практика на Гърция да отблъсква търсещите убежище, заявявайки, че тя нарушава хуманитарните ценности и международното право, като застрашава живота на уязвими мигранти, включително жени и деца.