Турция отхвърли призива на Европейския парламент за санкции срещу Анкара заради неотдавнашното посещение на президента Реджеп Ердоган в Северен Кипър, като нарече искането "скъсване с реалността", съобщава "Ройтерс".

В четвъртък парламентът на Европейския съюз се съгласи с необвързваща резолюция в подкрепа на Кипър, призовавайки лидерите на ЕС да "предприемат действия и да наложат строги санкции" срещу Турция, което вероятно ще засили подкрепата на Франция за налагането на санкции срещу Анкара в ЕС на срещата на върха следващия месец.

Турция е в конфликт с членовете на ЕС Гърция и Кипър заради проучванията на въглеводородите в спорните води на Източното Средиземноморие.

Ердоган разгневи Кипър, чиято територия обхваща южната половина на разделения средиземноморски остров, на 15 ноември, като посети Вароша, курорт на острова, който е ограден и изоставен като ничия земя от 1974 г.

ЕП призова за налагане на санкции на Турция

ЕП призова за налагане на санкции на Турция

Парламентът прие резолюция

Анкара подкрепи частичното отваряне на Вароша миналия месец в ход, критикуван от САЩ, Гърция и кипърските гърци.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой осъди резолюцията и обвини Европейския парламент, че е "предубеден и откъснат от реалността" за Кипър.

"Ако този подход и манталитет се запазят, не би било възможно ЕС да има конструктивен принос за уреждането на кипърския въпрос", каза Аксой.

Кипър е разделен от турската инвазия през 1974 г. след кратък вдъхновен от гърци преврат. Само Анкара признава Северен Кипър за независима държава.

Франция все още не е изготвила санкции срещу Турция, но дипломати твърдят, че всякакви мерки вероятно ще са насочени към области от турската икономика, свързани с проучването на природен газ край бреговете на Кипър.

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Поведението на Турция я отдалечава от ЕС, предупреди Брюксел

Риториката на Турция за Кипър увеличава напрежението с ЕС