Риториката на Турция за Кипър увеличава напрежението с ЕС и Анкара трябва да разбере, че поведението й я отдалечава от Общността. Това предупреждение отправи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Маас: ЕС обмисля санкции за Турция и защита на европейската сигурност

Маас: ЕС обмисля санкции за Турция и защита на европейската сигурност

Германия и Франция са заедно срещу провокативна Турция и борбата с тероризма

"Ние считаме последните действия и изявления от Турция по отношение на Кипър за противоречащи на резолюциите на ООН и допълнително засилват напрежението", каза Борел на пресконференция след среща на външните министри на страните членки.

"Ние считаме за важно Турция да разбере, че поведението й я отдалечава от ЕС...За да се върне към положителен дневен ред, както ние желаем, ще е необходима фундаментална промяна в отношението на турската страна", добави топ дипломатът.

 В Кипър се опасяват, че Турция може да анексира северната част на острова до 2023 г.

В Кипър се опасяват, че Турция може да анексира северната част на острова до 2023 г.

Христодулидис направи коментара пред парламента

Борел имаше предвид коментари на турския президент Реджеп Ердоган, който призова за равноправно решение за "две държави" по време на посещение в Северен Кипър. По думите му Турция и Северен Кипър повече няма да толерират определените от него "дипломатически игри" в международния спор за правата върху офшорни ресурси в Източното Средиземноморие.

Кипър определи посещението на Ердоган като "провокативно и незаконно".

ЕС заплашва да наложи санкции на Турция.

"Времето изтича, доближаваме се до повратен момент в нашите отношения с Турция", подчерта Борел.

По-рано днес германският външен министър Хайко Маас заяви, че лидерите на Европейския съюз обмислят налагането на санкции срещу Турция заради нейните действия в Източното Средиземноморие.