Германският външен министър Хайко Маас заяви в четвъртък, че лидерите на Европейския съюз обмислят налагането на санкции срещу Турция заради нейните действия в Източното Средиземноморие.

Маас разговаря по-рано с френския външен министър Жан-Ивен Ле Дриан и двете страни се съгласиха, че трябва да се справят с проблемното поведение на Турция в Източното Средиземноморие и извън него, което включва взаимно сътрудничество в "борбата с тероризма и радикализацията", които застрашават сигурността на ЕС.

Спорът на Турция с ЕС, особено с Франция е свързан с различни въпроси, включително забележките на френския президент Еманюел Макрон относно исляма и действията на Анкара в Източното Средиземноморие.

В официално изявление преди срещата на външните министри на ЕС Маас заяви: "Има нови провокации всеки път, за съжаление, така че това зависи от Турция. Освен ако няма някои положителни сигнали от Турция до декември, ако провокациите, като посещението на Ердоган в Северен Кипър продължат, ще има трудна дискусия (на срещата на върха на лидерите на ЕС през декември)".

Франция заплаши Ердоган със санкции заради призивите му за насилие

Франция заплаши Ердоган със санкции заради призивите му за насилие

Ердоган влезе в жесток словесен сблъсък с френския президент Еманюел Макрон