Европейският парламент (ЕП) призова за налагане на санкции на Турция.

Парламентът също осъди дейностите на Турция във Вароша, Кипър. В резолюция, приета с 631 гласа "за", 3 "против" и 59 "въздържал се", евродепутатите осъждат незаконните дейности на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста и предупреждават, че неговото частично "отваряне" отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва постоянното разделение на острова.

Франция притиска ЕС да наложи санкции на Турция през декември

Франция притиска ЕС да наложи санкции на Турция през декември

Париж се оплаква, че президентът на Турция Реджеп Ердоган не е отговорил на предупрежденията

Евродепутатите призовават Турция да предаде Вароша на законните й жители под временната администрация на ООН (в съответствие с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографското равновесие на острова чрез политика на незаконно заселване.

Устойчиво решение за обединението на остров Кипър и неговия народ може да бъде намерено само чрез диалог, дипломация и преговори, подчертават евродепутатите. Те призовават Европейския съвет да запази единната си позиция по отношение на незаконните действия на Турция и в отговор да наложи строги санкции.

Евродепутатите изразяват съжаление, че турските власти са подкрепили решение основано на принципа за съществуването на две държави в Кипър и отново заявяват подкрепата си за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно споразумение, основано на двуобщностна, двузонна федерация с единен международноправен статут. Те също така призовават ЕС да играе по-активна роля в успешното приключване на преговорите под егидата на ООН.

Докато Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и стандарти, отношенията между ЕС и Турция са на исторически ниско равнище, предупреждава парламентът. Незаконните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на държавите членки на ЕС Гърция и Кипър.

Евродепутатите посочват също пряката подкрепа на Турция за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, както и действията й в Либия и Сирия.

Турската армия огражда Вароша веднага след инвазията в Кипър през 1974 г. Кипърските гърци, които са избягали от Вароша, не са имали право да се завърнат и след забраната на публичен достъп, Вароша на практика се превръща в призрачен град.