Франция настоява ЕС да наложи санкции на Турция през декември, но все още не е получила подкрепата на европейските държави освен Гърция и Кипър, обявиха официални представители и дипломати, цитирани от "Ройтерс".

Париж се оплаква, че президентът на Турция Реджеп Ердоган не е отговорил на предупрежденията на евролидерите от 1 октомври за намиране на решение за спора за енергийни ресурси в Средиземно море.

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

Турция се нахвърли на френския сенат за признаването на Нагорни Карабах

"Проява на абсурдно, нелепо, извън всякакви факти" разбиране за ситуацията

Днес Европейският парламент се очаква да призове за налагане на санкции.

"Турция знае какво трябва да направи", заяви френският външен министър Жан-Ив льо Дриан по време на изслушване във френския парламент. "Сблъсък или сътрудничество, от тях зависи", подчерта той.

Министерството на външните работи на Турция разкритикува ЕС заради обсъждането на санкциите, предупреждавайки, че това няма да помогне.

Няма подробности какви санкции Франция подготвя, но дипломати казаха, че мерките ще засегнат сектори от турската икономика за ограничаване на сондажите на Турция, вероятно енергийния, банковия и корабен сектор.

Ердоган: Турция е част от Европа, ЕС да си спази обещанията

Ердоган: Турция е част от Европа, ЕС да си спази обещанията

Анкара избирала Европа, освен ако не я принудят да гледа в друга посока

Ердоган призова за бойкот на френски стоки.

"Турция е ключов партньор в много сфери, така че няма консенсус в Съвета на ЕС. Твърде рано е", подчерта дипломат от ЕС.

Франция е в спор с Турция и за Нагорни Карабах.

Решението за налагане на санкции трябва да мине през Германия, която е ротационен председател на ЕС. Берлин се надяваше да посредничи между Гърция и Турция, но германците са разгневени от действията на Ердоган, който не спря сондажите в Източното Средиземноморие.

"Ердоган наистина прекали с германците", каза висш френски представител.

Германия и Турция влязоха в нов спор по-рано тази седмица след прихващането на турски кораб в Средиземно море.

"Мисля, че сега има общо разбиране, че ще има санкции", каза висш дипломат от ЕС.